2009. október 5., hétfő

Kutatók Éjszakája a Mérnöki Karon

Bár a Kutatók Éjszakája programot tudomásom szerint az Európai Unió 2005-ben indította útjára a tudomány népszerűsítése érdekében, az első ilyen élményem már lassan tíz évre nyúlik vissza, amikor Hollandia legnagyobb műszaki egyetemén vehettem részt egy hasonló jellegű eseményen. Nagyon örülök, hogy ez a rendezvény évről évre egyre több érdeklődőt vonz, ill. idén ide Veszprémbe is eljutott.

2009. szeptember 25-én első alkalommal a Pannon Egyetem Mérnöki Kara is csatlakozott a Kutatók Éjszakája fesztiválhoz a "Szerezz Junior Mérnöki Diplomát!" programjával, illetve Kránicz Balázs kollégám Budapesten, a Millenárison tartott egy rendkívül érdekes világítástechnikával kapcsolatos előadást. Mi itt Veszprémben a Mérnöki Kar laboratóriumaiban 18.00-21.00 óráig fogadtuk a junior mérnök-jelölteket, mely idő alatt minden résztvevő egy kicsit mérnökké válhatott, illetve beleszagolhatott a vegyészek virágoskertjébe is. Az aprónéptől az egyetemi hallgatókon át, a több diplomával rendelkező öregdiákok is csillogó szemmel jártak kurzusról kurzusra, majd remegő kézzel töltögették a záróvizsga feladatlapot. A Mérnöki Kar dékánja, dr. Horváth Ottó 41 hallgatónak adott át junior mérnöki diplomát.


Akik idén lemaradtak a látványos fizika kísérletekről, az elektronmikroszkópból visszaköszönő légy szőrszálairól, a zajmérésként aposztrofált kiabáló versenyről, no meg a robotjaink noszogatásáról, azoknak nem kell egy évet várniuk: a Mérnöki Kar előzetes egyeztetés esetén továbbra is nyitott karokkal, ill. laboratóriumukkal várja az érdeklődő kicsiket és nagyokat.


Az esemény sikere a tanszékeinken dolgozó kollégáink lelkes és áldozatkész munkájának, illetve Csányi-Tornyos Eszter es Gadár László a kreatív szervezésének volt köszönhető.

Nincsenek megjegyzések: