2009. szeptember 29., kedd

A Mérnöki Kar kutatója sikeres előadása a Csodák Palotájában

A MEE Világítástechnikai Társaság ebben az évben is részt vett szeptember 25-én, a Millenáris Parkban rendezett „Kutatók Éjszakája” rendezvényen. Az elmúlt évben is nagy számú érdeklődő látogatta meg standjukat, ennek sikerén felbuzdulva az idén a „Kutatási börzén” felállított standon, és a „B” Csarnok Nagyszínpadán tartott előadással jelent meg a VTT. Az „Ami az izzólámpa helyett világít” c. előadást Dr. Borsányi János és Kránicz Balázs PhD tartotta, a bemutatón segítséget nyújtott Csuti Péter PhD.

Az előadás tematikája az alábbi volt:
– Miért a kompakt fénycsövet tekintjük az elsődleges utódnak?
– Mi világít a kompakt fénycsőben? Helyes-e energiatakarékos izzónak nevezni?
– Milyen előnyei vannak a kompakt fénycsőnek az izzólámpához képest?
– Hol és hogyan célszerű alkalmazni a kompakt fénycsöveket?
– Hogyan tudunk eligazodni a kereskedelemben kapható kompakt fénycső típusok között?
– Használható-e halogénlámpa az izzók helyett?
– Miben különbözik a LED az eddigi fényforrásoktól?
– Mi az igazság a LED-eket kísérő propagandában?
– Mi a kritikus a LED-ek működtetésében?

Az előadást kísérő bemutatók pedig a következők voltak:
– az optikai sugárzáskeltés módjainak (biolumineszcencia, izzás, gázkisülés, fluoreszcencia, foszforeszcencia, kemolumineszcencia, elektrolumineszcencia) bemutatása, különös tekintettel a világítástechnikában alkalmazható jelenségekre,
– bemutatók UV-fluoreszcens anyagokkal,
– az addiktív színkeverés bemutatása LED-ekkel,
– a spektrumok, a színvisszaadás és a színhőmérséklet problémái,
– további, világítástechnikai szempontból érdekes, vagy látványos demonstrációk.

A Világítástechnikai Társaság szakmai bemutatójának célja az volt, hogy egyszerű anyagok felhasználásával ne csak szórakoztasson, hanem a mindennapi élet során nélkülözhetetlen ismeretekhez juttassa a látogatókat. A világítástechnikai szakemberek a helyszínen a fényforrásokkal, valamint az ezekkel kapcsolatos energiatakarékossági és egészségvédelmi kérdésekben szaktanácsadással és szaktanácsokkal álltak a látogatók rendelkezésére. A látogatók maguk is elvégezhették a szakemberek által bemutatott kísérleteket, illetve megtanulhatták, hogy egyszerű, hétköznapi tárgyakból – pl. CD lemez, borotvapenge, színes papírok – hogyan lehet spektrométert és egyéb érdekes színtani eszközöket készíteni. A szakemberek bemutatták, hogy az ablaküveg, illetve a víz milyen mértékben nyeli el az UV sugarakat, miért lehet fürdés közben a víz alatt is leégni? Láttatták a hétköznapi tárgyainkba (pénz, útlevél) rejtett fluoreszcens nyomjelzőket. A kiállítás helyszínén a látogatók tesztelhették napszemüvegüket UV szűrés szempontjából.

Link az eredeti cikkre

Nincsenek megjegyzések: